Case Study

Safetell’s case studies are a sample of some of the successful projects and work we’re able to complete; from counter works installations to bespoke security doors, CCTV upgrades and swing door automation set-ups.

International School

Challenge:

To protect children and staff in a school from potential risk by creating an aesthetic security boundary 87m in length

Solution:

Safetell created a boundary system to protect the perimeter around the school and a secure area inside the boundary for the children to enjoy a safe space to relax between classes.

Given the ever-present risk of a terrorist incident in major cities, an international school in central London decided to pro-actively address the risk and implement measures to safeguard the children and staff whilst at school.

The risks the school faced could be from low-level attacks from unstable individuals through to potential attack with firearms and vehicles used as weapons, either indirectly or directly targeting the school.

The client needed an unobtrusive solution that would secure the perimeter whilst still ensuring the space around the school would not be affected, leaving the children a protected outside space to play. It was important for the children to have a clear view outside, making the space feel open, whilst still providing protection and privacy from the outside in.

After receiving the enquiry and conceptual drawings from the architect, Safetell reviewed the requirement and prepared a solution that would meet the project’s needs. Working closely with the contractor, Savoy Construction, Safetell designed and manufactured a ballistic boundary system to protect the perimeter around the school.

Utilising a combination of the ballistic resistant walling and discreetly positioned PAS 68 bollards to create a shield preventing large vehicles from ramming into the school. The walling itself was made up of bullet resistant armour and glass to protect against firearm attacks. Mirror coated glass and vertical architectural fins were used to obscure the view into the school while retaining outward visibility and light transparency.

It was agreed with the school, the architect, and the local authority, that the design needed to be sympathetic to the surrounding environment as well as look good. This influenced the colour of the system and its appearance. Green lights were added to shine down through the glass, appearing at low light levels, creating an attractive illusion on the boundary.

Additionally, the school required an area for security officers to receive visitors, and monitor activities both inside and outside of the school. A guardhouse was constructed from Safetell’s CityWall system and Stalwart doors.

The client and Safetell pro-actively addressed physical security risks, creating a safe and unobtrusive environment for children and staff, without affecting their comfort or everyday routine. This was one of many bespoke projects completed by Safetell, creating a solution to suit project and client specific requirement.

Need a secure access solution?

We can help

We are fully accredited

Find out how we can help your business